Välkommen till

  SCREEN-O-RAMA

                                      Ett färgstarkt val....                 > shoppen

Vanliga frågor och svar

Här kan du kolla om nåt stämmer på dina problem.

Fråga
Jag har köpt en ny kniv. Den känns trög och konstig och följer inte dit jag vill, vad är felet?

Svar:
Nya knivar har oftast ett råägg som gör att kniven inte riktigt följer med dit man vill när man skär i tunn film. Dra skärägget mot nån metall eller slipsten så försvinner detta och kniven
blir smidig och skön att skära med, även små detaljer och runda kurvor.

Fråga
Fotoemulsionen vill inte härda runt motivet vid belysning?

Svar:
Det kan bero på flera faktorer. 1. För kort belysningstid. 2. Dålig lampa som inte ger uv-ljus.
3. För långt avstånd. 4. Använd en glasskiva ej plexiglas.

 

Fråga
Hur lång hållbarhetstid har färgerna efter att man har öppnat burken?

Svar:
De flesta färger håller i åratal. Det är viktigt att man förslutar burken väl efter använding. Torka av kanten från färgrester och tryck eller skruva på locket noga. Förvara färgen svalt, ej i solsken eller för varmt.

Fråga
Vad betyder det att värmefixera textilfärgen?

Svar:
För att färgen ska sitta kvar på plagget som du har tryckt efter att du tvättar plagget så måste du se till att färgen har blivit efterbehandlad på rätt sätt. Det finns olika typer av textilfärg för screentryck. Det vanligaste är vattenbaserade och plastisolfärger. Vattenbaserade såsom Waterline, Texilac PO-e och Texilac APS lufttorkar och de plastisolbaserade torkar bara efter att man värmebehandlar färgen på något sätt med värmeugn eller liknande. De vattenbaserade färgerna blir inte tvättäkta bara för att de har torkat på plagget utan man måste värmefixera färgen med strykjärn eller med någon typ av värmeugn efter att färgen är torr. Läs produktinformation för varje färg för hur efterbehandling ska utföras. Det finns även självfixerande textilfärger såsom Texilac AIRTEX och Texilac MONO. Läs produktinformation för dessa färger.

 

Fråga
Vad betyder att ladda ner en pdf?

Svar:
PDF är en förkortning för "Portable Document Format". Det är ett filformat för dokument som utvecklades av Adobe Systems som gör att man kan visa dokumenten i samma form som de har som utskrivna.

Portable Document Format (PDF) uppfanns av Adobe Systems och har fulländats under 15 år: du kan hämta information från praktiskt taget alla slags program och datorer och skicka den vidare över hela världen. Privatpersoner, företag och myndigheter världen över använder PDF för sin kommunikation.

Vi har våra instruktioner, produktinformation och säkerhetsdatablad utvecklade i PDF-format som är lättillängligt för de flesta som har pc eller mac datorer. Det är bara att klicka på våra länkar så laddas detta ner automatiskt.

 

Fråga
Finns det nån lamphållare med till UV-lampan?

Svar:
Nej lampan levereras bara som den är för E27 sockel. Det finns många olika lösningar på hur man vill fästa lampan, därför har vi valt att inte leverera nån lamphållare till lampan. En del vill seriekoppla flera lampor eller sätta på nåt tidur etc. Använd sockel E27 som är den vanligaste förekommande sockeln på marknaden. 

 

Fråga
Kan jag använda en bygglampa eller nån annan stark lampa att exponera med?

Svar:
Vet inte. Det viktiga är att lampan ger UV-ljus så man måste prova sig fram om man vill använda nån annan sorts lampa en den vi säljer. Vi kan inte ge nån tid eller avståndsrekommendation för nån annan lampa en den vi säljer även om du har en lampa som du vet ger UV-ljus så måste du göra provexponeringar för att komma fram till rätt tid och avstånd.

 

Fråga
Kan jag använda solljuset att exponera med?

Svar:
Ja det kan gå, men det är en ganska osäker metod samt att det är lätt att du kan få UV-strålarna från sidan så att små detaljer inte går att tvätta upp. Om du vill testa detta så gör klar ramen med original enligt skissen för exponering. Lägg det på en skiva som du kan flytta och lägg glaskiva över samt lägg en svart plast eller tyg som inte släpper igenom ljus överst. Detta gör du i dämpad belysning i ett rum utan UV-ljus först, sen bär du ut allt i solljuset och tar bort plasten/tyget och exponerar. När det är klart lägger du på plasten/tyget och tar in det i rummet och tvättar upp mönstret. Detta är en osäker metod så du måste själv testa fram exponeringstiden.

 

Fråga
Fotoemulsionen är svår att få bort, hur gör jag?

Svar:
Har du tvättat rent ordentligt från all färg efter avslutad tryckpass?
Har du låtit removern / borttagningsmedlet torka in på schablonen när du håller på med rengöringen? Risken är då stor att du härdar schablonen istället. Removern ska bara ligga på en stund samt får inte torka på duken.

 

Fråga
Fotomulsionen får jag bort delvis men det blir slöjor kvar, går det att få bort?

Svar:
Du kan ha färgrester kvar som har torkat, detta gör att borttagningsmedlet inte kommer åt.
Försök med att använda removern från bägge sidor (låt inte removern torka in för då kan du få en permanent schablon)
Det kan vara länge sedan du gjorde schablonen, ju längre tid som du har haft den stående (månader och år) så blir det svårare att få bort emulsionen.
Försök även med Solvente 610 som tar bort rester av fotoemulsion samt Screen-clean ST som tar bort färgrester.

 

Fråga
När jag tvättar så lossnar textilfärgen eller den bleknar, vad är felet?

Svar:
Du har inte fixerat textilfärgen eller du har inte fixerat tillräckligt länge.
Kontrollera produktinformationen om varje färgs härdning och fixering.
Vissa textilfärger kan du tillsätta extra fix.
Själfixerande textilfärger ska inte tvättas först efter ca en vecka, kontrollera produktinfo om färgen.

 

Fråga
Beskiktningsrakeln täcker inte hela ytan samtidigt, gör det nåt?

Svar:
Det brukar inte vara något problem att göra överlapp vid beläggningen. Belägg från varje sida och vinkla tråget så att du skrapar upp allt överflödig emulsion så att du erhåller ett tunt skikt. Torka av runt kanterna och låt torka.
Du kan också göra så att du bara belägger just den ytan som ska bli själva schablonens storlek. Sen tar du en hård kartongbit och skrapar med emulsionen runt om så att du täcker ut hela ytan. Du kan även blockera med screen-filler.

 

Fråga
Den vita textilfärgen är tjockare än andra transparenta textilfärger, jag tycker att den inte går igenom schablonen ordentligt, vad gör jag för fel?

Svar:
För att färgen ska ha bra täckförmåga så har den en trögare och "tjockare" konsistens. Du kan pröva med att förtunna lite med vatten. Det bästa att använda är den kombinerade fördröjaren och förtunningen Texilac Ritardante Gel. Läs produktinformationen för respektive färg. Läs även lite tips under "att trycka på tyg täckande" Du kan även testa med en rakel som har ett kraftigare rakelgummi t.ex. 8 mm eller en screenduk som har en glesare screenduk t.ex. 34 eller 43.